Hranice v Slovinsku by malo pomôcť strážiť 20 slovenských policajtov

27.10.2015 Celý región

Bratislava 27. októbra (TASR) – Slovinsku by mali pomôcť zvládnuť utečeneckú krízu dve desiatky slovenských policajtov. Informoval o tom dnes viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel. Vyslaním policajnej jednotky do tejto krajiny sa bude v stredu (28.10.) zaoberať Bezpečnostná rada SR.

"Odhadujem, že to číslo bude okolo 20 policajtov," priblížil Ábel. V týchto chvíľach vedenie Policajného zboru rokuje o podrobnostiach výpomoci. "O detailoch je momentálne predčasné hovoriť," uviedol.

Slovinsku má pomôcť celkovo 400 policajtov, čo je jeden zo 17 bodov akčného plánu prijatého v nedeľu (25.10.) na summite 11 krajín Európskej únie a Balkánu. Riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej (ÚHCP) polície Ľudovít Bíró informoval, že súčasťou slovenskej jednotky budú príslušníci jeho úradu doplnení policajtmi krajských policajných riaditeľstiev.
Odporúčame aj: EXKLUZÍVNE: Sme pripravení na migrantov? Odpovedá policajný prezident

Slovenskí policajti budú podľa riaditeľa ÚHCP pomáhať slovinským kolegom pri zvládnutí migračného tlaku a budú plniť úlohy v oblasti kontroly slovinsko-chorvátskych hraníc. "Budú hliadkovať na hranici a vykonávať prvotné úkony s cudzincami," opísal náplň ich práce. V krajine by mali pôsobiť jeden mesiac.

Podobná jednotka o veľkosti 50 policajtov hliadkuje od minulého týždňa aj na maďarsko-srbských hraniciach. Ábel priblížil, že sa podieľali už aj na zadržaní nelegálnych migrantov. "K dnešnému dňu môžeme hovoriť o počte viac ako desať zadržaných migrantov," uviedol.

Slovenskí policajti sú podľa Ábela členmi kontrolných skupín, ktoré hliadkujú na jednotlivých úsekoch hranice. "Súčasťou skupiny sú dvaja maďarskí policajti, jeden maďarský vojak a štvrtým členom skupiny je slovenský policajt," vysvetlil s tým, že veliteľom skupiny je maďarský policajt a zákrok voči migrantom sa uskutočňuje na základe právnych predpisov platných v Maďarsku.

Policajný viceprezident nevylúčil, že by policajná jednotka mohla pôsobiť v Maďarsku aj dlhšie ako jeden mesiac. Do stráženia maďarsko-srbských hraníc sa majú zapojiť aj zvyšné štáty V4. Českí policajti podľa Ábela odcestujú do Maďarska dnes popoludní. O dátume vyslania poľskej jednotky je zatiaľ predčasné hovoriť, uzavrel.
 

Vyberte región